Livet

Viktigt att trivas på jobbet

De flesta i vuxen ålder har en arbetsplats som de går till varje dag och tillbringar större delar av sina liv på. Med tanke på hur stor del av livet man faktiskt är på jobbet är det viktigt att man trivs.

5867004-business-team-having-discussion-in-office

Sveriges bästa arbetsplatser 2015 har nu utsetts och en utav de som vann var it-konsultbolaget Cygni. Alla bolag får själva anmäla sig till tävlingen och vinsten delas ut till de bolag som har bäst resultat i ett antal medarbetarundersökningar. I år var det 148 bolag som var med och tävlade och varför just Cygni var en utav vinnarna tror man på bolaget beror på att man ser till att varje medarbetare får möjlighet att utvecklas på lång och kort sikt. Läs mer.

Skapa ett bra arbetsklimat

Att alla medarbetare känner att de har en möjlighet till utveckling är väldigt viktigt för att man ska trivas med sitt arbete och på arbetsplatsen. Det finns dock många byggstenar som tillsammans kan bidra till byggandet av en bra arbetsplats. Det skiljer även från person till person vad som är viktigt för att man ska trivas på arbetsplatsen. Vissa vill exempelvis kunna ta egna initiativ medan andra vill bli sedda och känna sig uppskattade. Alla dessa saker kan en bra arbetsgivare och arbetsplats erbjuda. De kan exempelvis visa att medarbetarna är viktiga och betydelsefulla genom att ge en present från visauppskattning.se varje jul. De kan även ge medarbetarna möjlighet att ta egna initiativ genom att ge dem friare tyglar. Genom att ta till de olika knepen och verkligen engagera medarbetarna, kan man utveckla ett positivt arbetsklimat, skriver DN.

Finns vissa krav

Alla dessa saker kan kännas självklara men det finns inget krav på att de måste vara där. Det finns dock en del krav från Arbetsmiljöverket på saker som arbetsplatser faktiskt måste erbjuda. Några exempel är toaletter och dricksvatten, rapporterar NT. I genomsnitt ska det finnas en toalett per 15 anställda. Detta togs upp när Bråvalla festivalen fick kritik för att de inte haft dessa nödvändigheter.