Presenter & tips

Välj rätt present till barn

Det finns en rad olika leksaker att välja och vraka bland, men vilka ska man egentligen satsa på att köpa? Det finns en hel del tumregler att följa, och dessa tipsas om här.

Ska du på dop eller på ett födelsedagskalas för ett barn som bara är något år gammalt? Då kan det vara riktigt klurigt att komma på vad som kan vara en bra present. Ska man satsa på en leksak, något som är kul när barnet blivit lite äldre eller kanske en renodlad doppresent? Om sistnämnda lockar allra mest är ett tips att spana in www.bondeofsweden.se för där finns massa bra fynd att göra inom denna kategori – såsom minnesboxar, leksaker och presentkort. Och någon som vet vad barn gillar är trots allt barn själva, och en som verkligen tycker om att ge bort fina presenter är 12 åriga Alva som samlat in pengar och köpt presenter till alla barn inlagda på Östra sjukhuset i Göteborg. Såhär säger hon om valet av presenter till Expressen när de träffar henne för en intervju:

” – Jag har köpt olika presenter till olika åldrar. För små barn har jag köpt gossedjur. För de minsta har jag köpt skallror. För äldre barn har jag köpt Ipads, lego och målardockor” – läs mer.

Presenterna du inte ska välja till barn

Visst finns det många saker av presenter och leksaker att ge till barn. Men det finns även presenter man inte ska ge bort, av olika skäl. Ett skäl är till exempel att presenterna kan främja våld, såsom att ge bort leksakspistorler och gevär. Därför har också många leksaksbutiker plockat bort den här typen av leksaker ur sitt sortiment och en sådan butik är T:S äventyr i Stockholm. Framförallt har man valt att plocka bort de vapen som ser ut som riktiga vapen, men behållit de som inte kan antas vara verkliga i en knivig situation, berättar butiken ägare när tidningen Mitti intervjuar henne om deras val. Så vad ska man då välja? Här är ett urval av några prisvärda presenttips som Nyheter24 sammanställt:

  • Självlysande plaststjärnor och figurer att sätta upp i taket och på väggar i barnrummet.
  • Klistermärken för att kunna hoppa hage som man bara fäster direkt på golvet eller lägger ut på marken.
  • Mössor med djuröron på eller ett par söta, mjuka tofflor