Skönhet & hälsa

Vackra tänder i vår

Att tala om munnen och leenden tar alltid fram en diskussion om munhygien och tänder. Men vad är det egentligen som gäller när det kommer till att hålla sina tänder fräscha och fina utan att riskera sin munhälsa?

leende läppar rött läppstiftEn vanlig tandmyt är att vita tänder är friska tänder, men så är det inte. Sanningen är att det faktiskt inte alls spelar någon roll vilken färg tänderna har för att avgöra om det är friska tänder eller ej, förutom när det handlar om riktigt missfärgade tänder som fått sin färg av kanske rökning och kaffedrickande (Källa). Trots detta är ändå vita tänder något som vi associerar med just munhygien och hälsa, men något som man ska lägga på minnet är att tändernas naturliga färg faktiskt varierar från människa till människa och på många blir färgen dessutom mörkare med åren. Vill man ändra tändernas färg i alla fall så kan man bleka dem för att få dem vitare, men man ska även här minnas att resultatet av en tandblekning kan variera från person till person men något man kan vara säker på är att ens leende blir vitare – och man behöver inte gå till en tandläkare för att göra detta. Hos http://www.dentway.se/sv/artiklar/tandblekningspaket/index.html kan man beställa hem egna tandblekningskit och bleka tänderna hemma, vilket både är smidigare och billigare än att betala tusenlappar hos en tandläkare.

Allt fler bleker tänderna

Förr var det vanligt att det bara var ungdomar som ville vita upp sina tänder en aning, men nu börjar tandblekning bli mer och mer vanlig även för de äldre. Till exempel skriver Helsingborgs Dagblad om hur Folktandvården i fjol hade hela 4 360 patienter som just vitade upp sina tänder, och siffran väntas bara öka mer och mer. Så om man är sugen på att fräscha upp sitt leende inför vår och sommar, är man inte ensam – men några som verkligen bör tänka till en aning om sin munhälsa det är norrlänningarna. En ny rapport visar nämligen att det är just norrlänningarna som har sämst tänder i hela landet – endast 22 procent borstar tänderna två gånger om dagen och bara en av tio använder tandkräm som motverkar tandköttsproblem.