Privatekonomi

Svenskar riktigt bra på privatekonomi

I dag skrivs det om privatekonomi och om hur vi svenskar kan mest i världen om detta, utspritt på vår befolkning.

analysI en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur dagens 12-åringar i genomsnitt får 260 kronor i månadspeng, vilket är en ökning med ungefär 73 procent om man ser till fasta priser och justerar för inflationen. Men ändå så tycker faktiskt att var tredje 12-åring att detta är för lite, och att det är svårt att få pengarna att räcka till. För trettio år sedan hade dåtidens 12-åringar mindre att röra sig med och det visar att köpkraften i dag är starkare – kanske även konsumtionshetsen samt att det faktiskt finns mer att köpa i dag och fler affärer än för trettio år sedan.

Men även inkomsterna har ökat, i den allmänna inkomstutvecklingen i Sverige. Antalet timmar som föräldrarna måste arbeta för att få ihop till barnens månadspeng har vidare minskat men samtidigt har också andelen barn som får regelbunden månadspeng minskat under se senaste tio åren.

Att kunna sin privatekonomi

Det är viktigt att ha koll på sin ekonomi och gärna spara så mycket man kan, för sin egen skull. Sedan kan man också låna pengar hos Consector om man för en kort period har ont om medel, för att betala tillbaka nästa månad exempelvis. I HD kan vi läsa om hur privatekonomi inte behöver vara raketforskning, utan faktiskt analogt och enkelt med budgetering på ett linjerat papper för att få en överblick över inkomster och utgifter. I artikeln finns vidare en bifogad checklista som gör det hela enklare:

  • Säkra upp dina inkomster
  • Känslighetsanalysera stora utgifter
  • Buffertsparande
  • Spara framför allt
  • Ta till enkla hjälpmedel
  • Se över dina försäkringar
  • Spara halva löneförhöjningen
  • Sätt upp nya mål
  • Sälj på Blocket

Något av en rolig nyhet är att svenskar är bäst i världen på sin ekonomi enligt en världsrankning i ekonomikoll. USA hamnar på en föga smickrande 14e plats, efter både Tjeckien och Singapore. Men Sverige med Danmark och Norge toppar listan när det kommer till privatpersoners ekonomikunskaper med resultat tagna från miniprov i finansiell ekonomi. I provet har det ställts frågor om bland annat ränta, inflation, risker och liknande. Hela 150 000 personer har deltagit, från 144 länder. Mer om detta kan man läsa om i Dagens Industri.