Skönhet & hälsa

Stressa av med spa eller lekhelg

Stressade och sömnlösa, det är två ord som beskriver dagens kvinnor. I alla fall om man ska tro den vetenskapliga sammanställning från Stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet som Aftonbladet skriver om i en artikel här. Och även män är stressade men det är kvinnor i ung ålder som främst mår dåligt. Enligt undersökningen har sömnproblem bland unga kvinnor tredubblats de senaste 30 åren. En av anledningarna ska vara de hårda krav som ställs på kvinnor som leder till sömnproblem. När sedan sömnen blir ett problem är även den en anledning till ökad stress, det är alltså ett moment 22.

Vad bör man då göra, om man känner igen sig och är stressad? Det viktigaste är att man lyssnar på kroppen. Det är många som ignorerar när kroppen varnar (det gör den alltid) och sedan är det försent och man måste sjukskrivas. Varningstecken för ångest och stress är yrsel, trötthet, oro och huvudvärk.

Warszawa eller Djurgården

Någonting som bevisat hjälper är att åka iväg på semester. Det kanske man inte har möjlighet att göra när som helst på grund av jobbet, men att åka iväg på en helg kan de flesta  göra. Ett tips är att åka på en miniweekend i Warszawa. De bjuder nämligen på spalyx just nu, och billigt. Läs mer i denna artikel från Allt om Resor. Om man inte har möjlighet att åka iväg långt, kanske på grund av barn? så finns det andra semestrar att åka på. Ett bra tips är att ta sig till Stockholm, eftersom det där finns någonting för hela familjen. Varför inte låta barnen gå på Junibacken och se barnteater medan du tar en massage eller unnar dig en promenad på djurgården? När du sedan hämtar upp barnen kan ni ta en åktur på det nya Sagotåget som Junibacken presenterade i början av april?

Viktigast är att lyssna på kroppen och ta det lugnt. Annars kan det snart vara försent och vägen tillbaka blir så mycket längre.