Livet

Såg ni solförmörkelsen?

Det har nyligen varit solförmörkelse. Bäst såg man den från Svalbard, men även i Sverige gick den att se. Om det inte hade varit moln i vägen, alltså.

En solförmörkelse är en intressant påminnelse om hur liten människan egentligen är. Månen hamnar mellan jorden och solen, vilket gör att solen blir skymd av månen, och det ser tillfälligt ut som solen slocknar. Det här har använts av flera seriefigurer, som Skalman och Tintin, för att klara sig ut besvärliga situationer. Solförmörkelsen inträffar inte på hela jorden samtidigt, utan bara på den del av jordklotet som är vänd mot solen.

Solförmörkelsen 20 mars var partiell. Det betyder att månen inte täckte hela solen, men exakt hur stor del den täckte beror på var i landet man befann sig. Ville man få den bästa (eller värsta, om man är mörkrädd) upplevelsen fick man bege sig till Svalbard, men där var alla hotell fullbokade sedan flera månader tillbaka.

Tyvärr var det mulet i nästan hela Sverige den dagen solförmörkelsen inträffade. Men det var ändå en intressant upplevelse. Sydsvenskan har en del fina bilder på sin sajt tagna i olika delar av världen.