Livet

rullgräs från jademattan

Nu när  våren verkligen har kommit, är det dags att bege sig ut till trädgården för att börja planera och plantera. Om du är en person med gröna fingrar har du säkerligen massvis med idéer på vad du ska göra, men frågan är om du hade kommit på några av de galna idéer som man presenterar i denna artikel från ”Allt om Trädgård”?  Exempelvis kan du i artikeln se bilder på några män som har satt en stege på en stege och klättrat upp för att klippa en jättebuske, bilder på några entrébuskar som är formade som snoppar och en man som kör gräsklipparen på taket. Dessutom flera roliga videor där man undrar – hur är det till egentligen? Mycket kul reportage från tidningen faktiskt.

Snyggt gräs till våren

Hur som helst. Det är ju som sagt äntligen vår, och det är den här tiden på året som det är dags att snygga till sin trädgård. Många är det som är osäkra på hur de ska göra för att få till det snyggt, och är inte medvetna om att det faktiskt finns jättemycket hjälp att få. Att exempelvis använda sig av rullgräs från jademattan för att få till det perfekta gräset är en mycket smart idé om man vill spara både tid och energi. Rullgräs kan man vanligen beställa från maj, men ibland går det även att göra beställningar i april. Det beror lite på vad det är för väder och var i landet man bor. En annan sak man kan spara tid och energi på är att ta hjälp av en trädgårdsarkitekt. En trädgårdsarkitekt hjälper dig att få fram den bästa lösningen för just din trädgård och har all den kunskap som kanske du saknar. Kom dock ihåg att en snygg trädgård behöver underhållas, och det är någonting du själv får göra. Det är därmed viktigt att lyssna på arkitekten när hon eller han berättar om underhållet.

Trädgårdsmässaträdgård planta kruka

En annan god idé för att inspireras till trädgårdsarbete är att gå på olika trädgårdsmässor. De brukar upp ett gäng runt om landet i april/maj och nyligen gick ”Nordiska trädgårdar”, Nordens största trädgårdsmässa av stapeln. Den mässan har Expressens inredningstidning Leva & Bo skrivit om, och om du missade den kan du i artikeln läsa om de trender som mässan lyfte. Exempelvis skrev de om hur det i år är trendigt att lära sig odla själv, och då gärna ta fram ätbara blommor och frukter i kruka. Även det ekologiska var i fokus på trädgårdsmässan och man pratade mycket om miljön och att välja rätt produkter. Att exempelvis välja ekologiska grönsaks- och fröpåsar är viktigt, eftersom man ska göra rätt från början och ha fröer som tagits fram utan bekämpningsmedel och konstgödsel. En sista sak som man lyfter i artikeln är trädgårdskonst, någonting som var uppenbart intressant för besökarna – och utbudet var stort. Bland annat kunde man inspektera snygga fåglar i metallskulpturer som passar sig i både trädgård och på balkong.