Livet

Om att skaffa hund

Ett husdjur måste vara det ultimata sällskapet och speciellt hundar är så oerhört trevliga att ha att göra med. Den absolut populäraste hundrasen i Sverige är labrador och därefter kommer jämthunden. Vill man bli hundägare krävs det dock att man har mycket tid över och vet vad man håller på med.

1829849-irish-setter-dog

Labradoren är den populäraste hundrasen i Sverige enligt statistik som Jordbruksverket tagit fram i samarbete med Svenska kennelklubben. Det råder dock en regional skillnad när det kommer till vilken hundras som är populärast. I Enköping väljer man exempelvis en schäfer medan jack russel terrier är den vanligaste hunden i Jönköping. Men labradoren är alltså den populäraste hunden i hela landet och det finns totalt 2 232 stycken i Sverige. Tvåa på listan över de populäraste hundarna är jämthunden före golden retriever. På fjärde plats kommer schäfer och på femte chihuahua. Läs mer.

Tid är A och O

Ska man köpa någon utav dessa populära hundar, eller någon annan ras för den delen, finns en del saker man bör tänka på. Till att börja med bör man ta sig en funderare över om man verkligen har tid att skaffa en hund. Hundar kan nämligen endast vara ensamma högst fyra timmar i sträck. Skaffar man en hund och tänker att det alltid finns hunddagis om man inte skulle ha tid att för hunden, är man helt ute. Jobbar man heltid måste hunden ha minst en halvtimmes promenad på morgonen, en lunchpromenad och på sena eftermiddagen behöver hunden komma ut och röra sig, skriver DN.

Innan valpköpet

Skaffar man valp kommer en rad andra åtaganden som man måste ta sig an. Exempelvis är det viktigt att valpen blir vaccinerad om uppfödaren eller säljaren inte har gjort det. Detta kan göras på exempelvis Sollentuna Djurklinik i Stockholm, Smådjurskliniken i Göteborg eller Cityveterinären i Malmö. Förutom detta krävs att de tränas lite varje dag och valpar klarar av att vara ensamma ännu kortare än vuxna hundar. Och andra sidan finns positiva saker med att skaffa valp, exempelvis får man ofta en väldigt bra kontakt med hunden när man varit med den från allra början, skriver VK.