Privatekonomi

Köpa bil till familjen

Att ha en bil är en vital del när man har barn, framförallt när barnen blir lite äldre och det ska skjutsats fram och tillbaka till olika aktiviteter. Men ska man köpa bil finns en hel del saker att tänka på för att göra ett så bra köp som möjligt – här är tipsen att hålla koll på.

bilweb.se kan du som funderar på att köpa bil hitta både nya och begagnade bilar som säljs av pålitliga bilhandlare, det betyder att fordonen som säljs här är testade, har garanti och saknar dolda avgifter. Så om du är i färd med att köpa bil till familjen är detta en bra plats att handla på. Men tänk på att det kan vara bra att själv ha lite koll kring olika saker som det kan vara bra att tänka på när man ska köpa en bil, oavsett vem man än köper av. Något som till exempel Motormännen skriver om är dina skyldigheter som bilköpare. Visste du till exempel att det är ditt ansvar att se till så att personen du köper bil av verkligen är dess ägare? Eller att du kan åka på att få betala någon annans skulder på bilen om den har sådana när du köper den?

Kontrollera bilen innan köp

Något annat som är viktigt när man ska köpa bil är att kontrollera själva bilen. Men vad ska man då titta efter? Här är några tips som bland annat Mestmotor sammanställt:

  • Provkör innan du betalar – bästa sättet att kontrollera en bil är genom att själv sätta sig bakom ratten och känna hur den känns att köra. Passa på att lyssna efter ovanliga ljud och testa både bromsar och växlar.
  • Läs på om bilmodellen – viktigt ät att ha koll på bilmodellen bilen är i, att ha koll på om det finns speciella modellrelaterade fel eller om det är något på just den här modellen som tenderar att slitas extra fort, och att du sedan kollar närmare just på detta.
  • Se över det allmänna skicket – är bilen väl omhändertagen? Eller är den skräpig, smutsig och ful? Det allmänna skicket säger en hel del om hur förre ägaren tagit hand om bilen, och om bilen är skinande ren så ska du inte tro att den är tipptopp för det. Testa hur stabil bilen känns på vägarna och om den känns smidig.
  • Rost – kolla om bilen har angripits av rost och vart någonstans, en rostangripen bil tenderar att kräva mycket underhåll och kan komma att ge dyra reparationskostnader längre fram.
  • Undersök både inuti och utanpå – kolla om bilen har bucklor, rost eller smuts utanpå och ta en ännu närmare titt inuti på motorn och kolla så bilen inte läcker olja, har ett konstigt motorljud eller vibrerar.
  • Hur ser däcken ut? – något som många glömmer att titta på är bilens däck, om de är i dåligt skick kan du behöva lägga dyra pengar på nya så kontrollera därför mönsterdjupet och var noga med att fråga säljaren om hur gamla däcken är.

Bil och ekonomi

Något som många kanske drar sig för när det kommer till bilköp är att kostnaderna kommer bli stora. Men tänk på att om du gör ett välgjort förarbete genom att kolla upp försäkringskostnader och så vidare innan du handlar en bil och också sätter upp en totalbudget för vad det får kosta totalt så ska det inte vara ett problem. Det vanliga misstaget som bilköpare gör är nämligen att bara titta på bilens försäljningspris utan att också ta hänsyn till de kommande löpande kostnaderna för bilen, bra att tänka är att en bil inte är billig bara för att den kostar lite mindre att köpa. Sedan behöver man heller inte köpa en bil bara för att man behöver en sådan, något som börjar bli allt populärare bland i alla fall yngre bilförare och stadsbor är att privatleasa en bil, vilket bland annat Expressen skriver om – men att göra det kan också bli dyrare i längden så det gäller att överväga alla faktorer när man vill införskaffa sig en bil.