Inredning

Kökstrender & renoveringstips

Vare sig du behöver helrenovera köket eller bara göra ett ansiktslyft, så finns det mycket att tänka på. Köket är en plats för mat och gemenskap, och behöver både vara praktiskt och hemtrevligt. Det är särskilt tre trender som sticker ut 2019 – svärta, trä och klassiskt!

Då renoveringen av ett kök är ett dyrt projekt, är det viktigt att du noggrant planerar för att du verkligen ska bli nöjd – särskilt som köket ofta är husets hjärta. Det är möjligt att göra mycket själv om du har tid och är händig, men för många är bästa lösningen att leja hantverkare. Det finns många firmor, som https://www.lisana.se/koksrenovering-stockholm/, som kan ge dig en helhetslösning: både el, snickeri, golvläggning och måleri – det underlättar för dig som kund och arbetet blir snabbare klart.

Om du önskar ett större kök bör du se över planlösningen till kringliggande rum. Är det någon vägg som kan slås ut för att ge mer yta? Ett annat sätt att både skapa mer plats, ordning och ett mer stilrent kök, är att bygga ett större skafferi. Där kan du gömma undan både mikron och förvara mjölet. Då köket är en arbetsplats, och matlagning och bak kan ta upp mycket yta, är det klokt att skapa arbetsytor: både genom att bygga smart förvaring, så att bänkarna inte behöver fyllas med mikro, brödrost och bunkar, men också genom att bygga en köksö. Tänk också på de små detaljerna som eluttag.

Kökstrender 2019

I år finns det en kökstrend för alla smaker.

  • Sobert svart: mattsvart metall, mörkbetsade träytor, läder och gjutjärn, gärna i en stram elegans. Ljusa detaljer i inredningen skapar djup och lyfter köket. Du väljer hur mycket av köket som ska gå i mörkare toner: både luckor och möbler eller bara delar av inredningen. Använd olika svarta och mörkgråa nyanser och skapa ett djup i färgkombinationen.
  • Klassiskt i modern tappning: vitrinskåpet är tillbaka, men i stramare form. Gärna mässingskranar och marmor. En slags herrgårdsstil, men från detta årtusendet. Som alltid är det detaljerna som avgör.
  • Mjukt och rustikt trä: varma trätoner som skapar en trivsam atmosfär. Stilen är elegant och tidlös – en svensk klassiker. Denna trend är i mångt och mycket en återkommande stil i svenska kök och du kan låta dig inspireras av dina träfavoriter från hela det förra århundradet.

Välj en trend som du sedan vill bygga vidare på eller kombinera idéerna, tänk också på att vissa saker inte behöver kosta så mycket pengar.