Inredning

Hitta den rätta sängen

Dålig sömn är ett säkert sätt att förstöra resten av dagen. Det finns många orsaker till sömnbrist, men att sova i en säng som inte passar dig och din kroppstyp är väldigt vanligt och också ett lätt problem att åtgärda.

Alla människor är olika, så även när det kommer till sömn. Vissa måste ha det kolsvart och knäpptyst medan andra kan somna var som helst. Skillnaderna syns också i vilken typ av säng du sover i. Det kan vara svårt att hitta rätt säng för att nå den perfekta sömnen. Men med rätt hjälp kommer du att lyckas.

Hård eller mjuk madrass

Madrassen är ofta den stora skillnaden mellan sängar. En hård madrass är lite generaliserat bättre ju större du är. En mindre person behöver inte samma fasthet i madrassen. Det är dock inte främst kroppstyngd du ska utgå från utan kroppstyp. En hård madrass passar bättre för den som har en rätt rak kropp medan någon med mer kurvor och svank kan behöva en mjukare madrass. Det viktiga är att madrassen ska anpassa sig efter din kropp och stödja där det behövs. Tänk att du ska passa i madrassen och inte sova ovanpå den.

Sängens storlek och stomme

När det gäller storleken och stommen på en säng handlar det lika mycket om stil och smak som funktion. Ju fler som sover i sängen desto större och stabilare stomme behövs. Ska sängen användas av en individ på ett litet utrymme så behövs det en mindre säng. Utgå från var sängen ska stå placerad, antal sovande och din personliga smak för att hitta rätt. En stomme kan även innehålla lådor för förvaring, inbyggt nattduksbord, bokhyllor och uttag för att ladda telefon eller ha en lampa nära sängen.

Det är enkelt idag att hitta en säng för din kroppstyp och smak. Det är också enkelt att kombinera två olika typer av madrasser om ni är två med olika behov som ska dela på samma säng. Elektroniska lösningar gör det också möjligt att ändra inställningen från natt till natt, om behovet skulle ändras på grund av skada eller andra livsförändringar.