Inredning

Hemmets hjärta

Man kan ha olika rum som favoriter i sitt hem. Men för min del är det definitivt köket. Det är där jag tillbringar mest tid när jag är hemma, och det är också på köket jag lägger ned mest tid. Men det betyder inte att jag byter ut inredningen ofta.

Det är lite konstigt, det här med synen på köket just nu. För samtidigt som det görs reklam hela tiden för att man ska byta ut sitt kök, köpa nya vitvaror etc. så är gamla köksinredningar hetare än någonsin. Den som har ett originalkök från 50-talet kan räkna med många uppskattande kommentarer från sina besökare.

Lyxigt kökGår man runt i Stockholm ser man å andra sidan säckar med byggavfall överallt, och det är inte sällan gamla köksinredningar i dem. Jag tycker att det är lite väl att riva ut hela köket, om det inte är helt opraktiskt, eller vattenskadat eller något liknande. Om man t.ex. har ett kök med trista furuluckor, eller bruna 70-talsluckor, kan man slipa dem och måla om i någon färg som man gillar. Tänk bara på att lacka med kvistlack om de är ofärgade. Sedan kan man ju vilja byta beslagen också. Det finns billiga beslag hos exempelvis Lundell och Zetterberg, eller närmsta byggvaruhus. Är man lite mer pyssligt lagd kan man göra egna handtag av träkulor och läderremmar, det kan man köpa i vilken hobbyaffär som helst. På det här sättet kan man enkelt förändra ett murrigt 70-talskök. Sedan kanske man vill byta plastmattan, med sexkantsmönster i brunt och beige, som sitter över köksbänken. Det är lite knepigt, och man kanske vill ta in en hantverkare för att göra det. Men man sparar ändå en hel del tid och pengar jämfört med om man skulle ha gjort om hela köket, och rivit ut allt.

Utrymmessparande tips

Om man inte har en gigantisk bostad, med ett kök på minst 30 kvadratmeter, kommer man förr eller senare att tycka att köket känns för litet. Så har det varit för mig. Det är inte lätt att klämma in alla prylar man tycker att man behöver ens i ett normalstort kök. Men det går att få köket att rymma mer, mycket mer rent av.

Ett av de bästa ställena för att hitta smarta lösningar för sitt eget kök är faktiskt Pinterest. Sök bara på ”kök” eller ”förvaring”, eller båda orden, så kommer du att hitta många smarta idéer. Förhoppningsvis är en del av dem användbara i ditt kök. Så brukar det i alla fall vara för mig.

Några av de idéer som jag har fått tack vare Pinterest är:

  • Att måla en skåpslucka med griffeltavelfärg och använda för att skriva kom ihåg-listor.
  • Att använda insidan av skåpsluckor till att fästa förvaring för handdukar, kryddor och annat.
  • Utnyttja höjden! Jag hänger så mycket jag kan på väggarna. Sätt upp några krokar på väggen, häng upp ett armeringsgaller på krokarna, och häng upp andra grejer på gallret med hjälp av S-krokar. Det här är en smart förvaring för köksredskap som man använder ofta, små kastruller och annat.
  • Var inte rädd för att tänka utanför boxen. Det kanske inte är köksinredning du behöver, utan någon grej som man annars har i garaget.