Privatekonomi

Guide till att köpa bostad

Ska du gå på visning av en bostad du är intresserad av att köpa? Då kan det vara smart att ha koll på vad det är som du ska titta efter på visningen och vilka saker du ska kontrollera i varje rum. Här är en komplett guide.

Hittat drömhuset på Lidingö och vill ge dig in direkt i ett budkrig utan att knappt ha sett bostaden? Då ska du lugna dig några snäpp och kolla igenom denna kompletta guide till vad det är du ska titta efter på visningen för att säkerställa att du upptäcker alla fel och brister i bostaden innan du slår till med ditt bästa bud.

Så upptäcker du hemmets fel och brister

För att göra e bra affär när du ska köpa en bostad är det viktigt att du redan från början känner till alla saker i hemmet som kan behöva repareras eller ses över. Men hur ska man hitta de fel och brister en bostad har? Hos Boupplysningen har man samlat ihop en lista på saker som du ska titta efter i bostaden redan på visningen. Här är en sammanställning av de absolut viktigaste punkterna, rum för rum:

  • I samtliga rum: kontrollera alla fönster genom att öppna och stänga dem, kontrollera vilket läge fönsterna är i för att räkna ut hur solen kommer kika in, se över hur förvaringslösningarna ser ut, lyssna för att höra hur ljudet utifrån kommer in och titta på hur ytorna används och tänk kring hur du skulle kunna använda samma ytor.
  • I köket: kolla alla apparater så de fungerar såsom fläkten och kylen med flera, spola i kranarna, öppna och stäng skåpen samt kolla efter tecken på skadedjur.
  • I badrummet: spola i kranarna här med och i duschen, spola i toaletten, kolla efter tecken på vattenskador och även här kan det vara bra att kolla efter tecken på skadedjur.

Frågor tillmäklaren:

Villa: vilka renoveringar har gjorts och när gjordes de och av vem, finns besiktningsprotokoll, hur löses en överlåtelsebesiktning, varför ska man flytta från huset, hur många har ägt huset tidigare, när kan tillträde ges efter ett köp, hur är området, vad ingår i försäljningen av huset och har man gjort en radonmätning?

Lägenhet: hur står det till med föreningens ekonomi och hur tar jag del av dessa dokument, är det några renoveringar gjorda eller planeras några framåt, när gjordes stambyte eller när kommer sådant göras, vad ingår i månadsavgiften, hur värms bostaden upp, finns parkering och hur fungerar köplatssystemet, hur är området, vilka grannar har man nära och när går att få tillträde?