Privatekonomi

Dina Facebook-vänner avgörande vid låneansökan

Att sociala medier får allt större utrymme i vår vardag är ingen nyhet, men vad som däremot är nytt är att sociala nätverket Facebook nu patenterat ett sätt som gör det möjligt att avgöra din kreditvärdighet beroende på hur dina vänners skuld-historik ser ut.

facebook-logoTidigare har vi skrivit om det här med lån och hur viktigt det är att inte hamna i skuldfällan om man vill ta värna om sin kreditvärdighet, men visste du att det snart inte bara kommer vara du och dina skulder i fokus vid en låneansökan? Enligt Veckans Affärer har nämligen skaffat ett patent som gör att de nu kan utvärdera din kreditvärdighet genom att helt enkelt titta på dina vänner, vilket innebär att när du söker ett lån så kan lånegivaren utvärdera ditt sociala nätverk genom att ta fram dina Facebook-vännernas genomsnittliga kreditvärdering och därefter bedöma om du får ditt lån beviljat eller ej. Vidare betyder alltså detta att om dina Facebook-vänner är skuldsatta och därav har dåliga kreditvärderingar kommer detta att ligga till grund för att dina låneansökningar avslås – så det gäller att välja dina vänner med omsorg!

Inte klart om patentet kommer användas

Något som kan vara bra att veta rörande detta är att det inte står klart om Facebook kommer att utnyttja detta patent, då det är vanligt för stora företag och bolag att erhålla patent som de inte i realiteten kommer att använda sig av. Det är nämligen inte bara lån som omges av Facebooks nya patent utan även SPAM-filter och hjälp vid sökningar finns med. Dock skulle det inte vara förvånande om även lån-biten av patentet kan komma att utnyttjas då företaget redan använder din information för att bland annat rikta reklam och styra statusuppdateringar efter din användardata – så varför skulle de då inte kunna använda datan till att värdera kreditvärdighet?