Privatekonomi

Det här med lån

Är det någon som sett de senaste avsnitten av TV3-programmet Lyxfällan? Ett av dem, de som sändes 26 mars, berättade om Tommi som haft skulder sedan barnsben. Och i en artikel här kan man läsa om avsnittet, samt hur Tommie berättar om sin upplevelse av programmet. Han säger:

– De var till stor hjälp förstås. När jag kontaktade dem var det för att jag behövde kunna hantera alla fakturor samt de inkassobolag som hörde av sig. Men de såg något mer, ett beteende som jag var tvungen att förändra för att allt skulle hålla ihop. Det blev en väckarklocka.

Anledningen till att de blev en väckerklocka, var för att han insåg att han ”ärvt” sina problem med skulder. Inte som så att han föddes med skulder, men när han var liten var problem med ekonomin en vardag. Hans mamma hade stora problem med skulder och han trodde det var vanligt, att det var naturligt att leva med obetalda räkningar och inkasso. Som exempel fick Tommie en mobil med abonnemang av sin mamma när han var 18 år, och hon lovade att betala det åt honom. Men det gjorde hon inte och redan när han va 18 år satt alltså Tommie i skuldfällan.

lån online

Alla förtjänar en extra chans

Och Lyxfällan får ju verkligen en att tänka till, inte bara att man ska undvika att låna pengar utan att ha möjlighet att betala tillbaka. Men också att det är viktigt att alla får en andra chans. Tommies problem kom direkt när han blev myndig, direkt när han själv blev ansvarig för sin egna ekonomi. Men Tommie får nu en ny chans tack vare Lyxfällan och som tur är finns det även lån att ta för den som har haft ekonomiska problem, exempelvis Bluestep.se. Dock är det bra om en som har haft tidigare problem med sin ekonomi undviker krediter och sms-lån, men att ta privatlån för bil eller bostad är självfallet alla ska ha rätt till.

Just nu är det faktiskt ett mycket bra tillfälle att ta ett lån. Detta eftersom det är minusränta och därmed väldigt billigt att låna, rent logiskt ska du egentligen få betalt för att låna pengar – hur galet det än låter. Nu är det dock riksbanken som utannonserade detta så det har inte direkt nått ut till privatpersoner. Men, som det ser ut nu så öppnar fler banker för minusränta. Detta kan du läsa närmare om i denna artikel.

Med detta har det även kommit ett amorteringskrav. Det innebär att den som tar lån nu måste amortera, vilket i princip betyder ”betala av”. Det är från den 1:a augusti kraven kommer och detta är helt enkelt för att försöka minska de stora lånen som svenskarna har. Detta kan du läsa mer om i denna artikel från Svenska Dagbladets Näringsliv. Många är det som känt en viss irritation över detta men samtidigt måste man förstå att lån som tas måste betalas tillbaka. Svårare än så är det inte.

????????????????????????????????????????