Livet

Att hitta presenter till barnkalaset

Att gå på barnkalas är oftast en väldigt mysig och härlig upplevelse, speciellt om man som förälder känner barnet som ska firas. Men oavsett hur väl barnen känner varandra så är det kutym att de har med sig en present, och det är oftast föräldrarnas ansvar att skicka med en bra sådan. Men hur mycket tid, energi och pengar ska man lägga på att hitta den perfekta lilla presenten till födelsedagsbarnet?

225481-girl-blowing-noisemakerDet sociala spelet på kalasen

Barnkalasen i Sverige blir dyrare, större och mer storslagna. Det är såklart inte alla som har råd att ha sådana kalas själva, men om barnen går på många fina och häftiga kalas där det finns ett överflöd av både tårta och presenter, så blir det lätt att de börjar jämföra sina paket med varandra. Som förälder kan det vara svårt att hjälpa barnen hantera sådan press, och därför är det viktigt att man har tagit ställning i förväg till hur mycket man ska kosta på födelsedagsbarnet. Svenska barn är fullkomligt överösta med leksaker och prylar, så det är inte själva presenterna i sig som ska spela roll, utan själva den sociala leken i att ge, få, ta emot och tacka, skriver Göteborgsposten.

Köp billiga födelsedagspresenter

För att hitta billigare presenter kan man dels titta efter om man har någon oanvänd present hemma som skulle kunna passa födelsedagsbarnet. Men man kan också oftast hitta billigare leksaker online, och då slipper man också ge sig ut på stan. Det enda som behövs är lite framförhållning så att presenten hinner komma med posten i god tid.

Prata om det

Enligt en undersökning som Nordea har gjort lägger svenska familjer i genomsnitt 160-210 kronor på en present till barnkalaset, enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Och många föräldrar vill inte heller ta fram saker ur presentförråden, utan det ska finnas en tanke bakom varje present. Dessutom vill de inte ge kläder eller krigsleksaker till andras barn, enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad. Men enligt Magdalena Ribbing, vett- och etikettexpert är ett rimligt pris max 50 kronor för en present.

Det bästa är att prata med både de andra föräldrarna och barnen om fenomenet med presenter. Med föräldrarna kan man prata om en maxsumma som alla ska hålla sig till, så att barnen slutar jämföra hur fina eller fula presenter man har med sig. Med barnen kan man alltid förklara varför man ska ge presenter, och hur man ska visa tacksamhet som födelsedagsbarn.